marți, septembrie 29, 2009

Irene Papas si Vangelis

Astazi va rog sa ascultati o melodie de pe unul dintre, dupa parerea mea, cele mai frumoase albume a lui Vangelis (Papathanassioy) - Rapsodies" (1986), care beneficiaza de vocea extraordinara a actritei si cantaretei Irene Papas.

Ma gandisem initial sa pun Mythodea, cu Kathleen Battle and Jessye Norman, soprane si London Metropolitan Orchestra pentru productia careia NASA a cheltuit 2 milioane de dolari si a fost transmisa in direct pe Marte. Dar e cam lunga ;-)

luni, septembrie 28, 2009

Dimineata de vara

Un concurs, textul trebuia sa inceapa cu “Intr-o dimineata de vara ma trezesc in mijlocul unei livezi de portocale. Sunt singur si nu-mi amintesc cum am ajuns acolo. De’odata, imi trece prin minte un gand nastrusnic:” si sa se termine cu ““si au trait fericiti pana la adanci batraneti.”


Intr-o dimineata de vara ma trezesc in mijlocul unei livezi de portocale. Sunt singur si nu-mi amintesc cum am ajuns acolo. De’odata, imi trece prin minte un gand nastrusnic:
“Oare as putea sa-ti aduc o portocala?” - suierul unui obuz indepartat imi ucide insa intrebarea. Ating patul familiar al puscociului, incerc sa ma linistesc si sa ma orientez privind harta invelita in plastic. Degeaba. Nu am idee cum am ajuns aici si scrasesc printre dinti ceva despre tipii de la operatiuni: ‘Halal punct de recuperare’. Toata noaptea m-am lasat dus de curent si tunica este inca uda - as mai astepta putin lipit de solul crapat si as rasuci o tigara, dar valea asta miroase a ambuscada. Si a portocale.
“Ce-ar fi?”. E dimineata inca: scad diferenta de fus si te inchipui impartindu-ti micul dejun cu papusa din panza, cea pe care ti-am adus-o ultima data. Prada de razboi. Pe bucatele de hartie ai mazgalit felurile de mancare pe care le servesti papusii. Cestile pitice de portelan sunt insa cumparate din targ si reflecta zambetul meu de fiecare data cand ma intrebi daca mi-e foame si mie.
Inapoi pe coate. Avantajele meseriei imi spun si incep sa ma taresc catre colina din fata. Nu pot sa-mi dau inca seama daca mi-au pierdut urma, dar niciodata nu poti fi suficient de precaut, mai ales dupa focurile de artificii de azi-noapte. S-au miscat bine, chiar prea bine, marai in barba. Poate ca a fost o scurgere sau poate ca a fost o pisica neagra. Ghinion sau nu, eu nu ratez. Am reusit sa insfac documentele si in plus in fundul ranitei zace acum o carte roz cu multe poze. Cred ca d-aia prefer misiunile astea, e surprinzator ce poti sa gasesti in cele mai ciudate locuri.
Ma gandesc ca cel mai mult ti-au placut cei doi soldatei de plumb din raidul de acum doi ani, in mai. Oricum se poate spune ca ramasesera orfani, iar asa au misiunea importanta de a sta de garda in camera cu jucarii. Locotenentul s-a cam zdropsit la mine cand m-am intors dupa ei, dar e inca tanar, o sa inteleaga mai tarziu cam cum sta treaba cu lucirile din ochii tai.
Continui sa inaintez ca un crotal care savureaza pamantul ars de soare catre varful colinei, un loc bun pentru tutun. Iarba palita miroase a dulce-acrisor, pietrele sunt coapte, ziua straluceste rotunda si zemoasa. “Oare as putea sa-ti aduc o portocala?” Ma hotarasc. Aleg o creanga mai joasa, arunc un ochi roata, ma ridic si sar usor. Ramura se inconvoaie si portocala se desprinde insotita de un clic metalic. Blestem metalic. Soarele dispare brusc, gandurile se scorojesc si sufletul mi se incercaneaza. Piciorul drept apasa ferm pe o mina anti-personal.

*
Ore. Inca stau nemiscat. E aproape noapte, dar nici o stea cazatoare nu ar fi de vreun folos. Nu pot sa ma gandesc la ce o sa faci de acum incolo si inca nu am curaj sa ma uit la puscoci. Nu inca. Nu mai sunt insa multe lucruri de facut, piciorul amortit aproape tremura si echipamentul atarna din ce in ce mai greu. O sa-mi rasucesc o tigara si poate dupa aceea am sa ma gandesc la puscoci. Injur - am pierdut foitele. Cotrobai insa in ranita, smulg o fila din cartea roz si presar tutunul. O tigara cu gust de povesti pentru copii.
Cam asta este. O gargarita prostuta se catara pe bocancul intepenit, in jur e doar liniste si coji de portocala, iar mie imi vine sa vars privind cum varful tigarii rumega incet cuvintele rupte din carte: “si au trait fericiti pana la adanci batraneti.”

by Radu Dumitru

vineri, septembrie 25, 2009

Dorobanti Tower


Vorbeam aici acum ceva vreme despre Zaha Hadid si proiectele sale. Printre acestea era si un proiect in Bucuresti, Dorobanti Tower, un turn de 200 metri inaltime - cea mai inalta cladire din tara noastra. Conform revistei Eurobuild - Central and Eastern Europe (nr.09/septembrie 2009), acest proiect va arata cam asa: 50 de etaje, un hotel de 5 stele, apartamente, shopping center, cazinou si zona de birouri. Se pare ca, dupa un an de intarziere, lucrarile de constructie au reinceput si desi se dorea ca proiectul sa fie finalizat in 2013, cel mai probabil este ca aceasta data va fi revizuita.

joi, septembrie 24, 2009

Clientii vor sa cumpere, insa asteapta preturi mai mici

Gasiti aici informatii imobiliare noi, in newsletterul site-ului IBP Real Estate - proprietati premium, parte a portalului doingbusiness (in top 10 portaluri de business in Romania - conform SATI si Trafic)

miercuri, septembrie 23, 2009

Marshmallow test

Un test dragut de facut copiilor dumneavoastra. Interesant ca experiment si o lectie buna pentru a fi consecvent si credibil. Principiu dealtfel valabil si la varste mai inaintate.
Cum ar arata un astfel de test la 30 de ani?

luni, septembrie 21, 2009

Restaurare


"Televiziunea Română realizează programul „Restaurare" în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia Art Production, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din ţară. Selectate cu ajutorul acestor foruri, 30 de clădiri monumente istorice (palate sau conace boiereşti, biserici, castele sau situri arheologice de importanţă naţională) intră într-o competiţie în care publicul larg va decide care dintre ele va fi restaurat. Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, programul „Restaurare" va prezenta câte trei monumente dintr-o zonă a ţării, urmând ca cel care va primi, până vinerea următoare, cele mai multe voturi de la telespectatori să intre în finala campaniei Restaurare. Această finală va fi organizată în 1 decembrie când, prin votul direct al publicului larg, va fi ales monumentul care va primi fondurile pentru restaurare."

Mai mult aici.

Un demers excelent prin care se realizeaza mai mult decat salvarea unui monument.
Imaginea Conacului Marghiloman, courtesy of Dia's Blog

vineri, septembrie 18, 2009

Va place Armstrong?

Jonah was a man who got a word from the Lord
“Go and preach the Gospel to the sinful land‿
But he got on a ship and he tried to get away
And he ran into a storm in the middle of the sea

Now the Lord, He made the waves just roll so high
The ship begin to sink and they all begin to cry
So they pulled ole Jonah out of the hole
And they jumped him in the water just to lighten up the load

Now the Lord made a whale, long and wide Lord, Lord waddnat a fish
And he swallowed up Jonah, hair and hide Lord, Lord waddnat a fish,
Mmm, Lord, mmm, Lord

Now Jonah started to pray in the belly of the whale
Lord, Lord waddnat a fish
He repented of his sins like a man in jail
Lord, Lord waddnat a fish
Mmm, Lord, mmm, Lord

Now Jonah must o’ been a bad man, he must o’ been a sinner
Lord, Lord waddnat a fish
Cos when the whale got him down, he didn’t like his dinner
Lord, Lord waddnat a fish
Mmm, Lord, mmm, Lord

Well he swum around the ocean, sick as he could be
Lord, Lord waddnat a fish
And after three days, whoops! he had to set him free
Lord, Lord waddnat a fish, mmm

So the whale spit Jonah out onto dry land
Lord, Lord waddnat a fish
And went on to preaching like a righteous man
Lord, Lord waddnat a fish

Then the people quit their sins when they heard him the town
Lord, Lord waddnat a fish
So when you hear the call, don’t you turn the Gospel down
Lord, Lord waddnat a fish, mmm?

joi, septembrie 17, 2009

50 de ani de Guggenheim in New York


Anul acesta, muzeul Guggenheim din New York implineste 50 de ani. Cladirea, proiectata de arhitectul american Frank Lloyd Wright, gazduieste pe parcursul intregului an expozitii speciale centrate pe opera marelui arhitect, selectii ale lucrarilor expuse la inaugurarea muzeului, etc.

Incepand de maine, pana in ianuarie 2010, se poate vizita Expozitia Kandinsky, fiind compusa din aproximativ 100 de picturi datand din perioada 1902 - 1942 care provin de la Muzeul Guggenheim, Centrul Pompidou - Paris, Städtische Galerie im Lenbachhaus - Munhen, precum si din colectii private. Lucrarile lui Kandinsky l-au influentat pe F. L. Wright in perioada in care desena aceasta cladire. Ieri a avut loc Guggenheim International Gala.

La 50 de ani de la nasterea acestui muzeu putem vedea ca el continua sa faca valva prin viziune si modernitate. In 2013 ar trebui sa ia nastere un muzeu de arta contemporana in Emiratele Arabe Unite, Guggenheim Abu Dhabi (GAD) care este un proiect grandios si ambitios, in cadrul unui masterplan al unui District Cultural. De GAD se ocupa tot Frank O. Gehry (cel care a facut muzeul Guggenheim din Bilbao - Spania), Louvre-ul il va face arhitectul francez Jean Nouvel iar Muzeul Maritim va fi al arhitectei Zaha Hadid.

La multi ani, Guggenheim!

P.S. Aici aveti un film in care este povestita pe scurt, in 5 minute, viata lui F.L. Wright.

miercuri, septembrie 16, 2009

Shhh, oaak, prtt, etc...

John Cleese and Rowan Atkinson - Beekeeping

Dupa cum se vede, saptamana asta n-am timp de scris, orice as face... asa ca macar sa va distrez putin. Oricum, macar fac o selectie ;-)
Multumesc lui Matei, care mi-a recomandat acest fragment.

luni, septembrie 14, 2009

Cum sa sperii oamenii

John Cleese - How to Irritate People - Airplane Sketch

ca sa inceapa bine lunea. Special pentru cei care calatoresc cu avionul. O saptamana frumoasa!

vineri, septembrie 11, 2009

Noua colectie Beatles re-mixata

The Beatles: Rock Band "Come Together" TV Commercial (HD)
Lansata pe 09.09.09, noua colectie are si un joc care-i targheteaza pe "batrani" ca tinerii nu mai asculta Beatles cica.

joi, septembrie 10, 2009

Design pentru popor!


Cu o fată draguță si cu niste cărți cred ca reușesc să vă fac puțin curioși ;-)

Așadar, pentru cei care nu știu site-ul http://www.instantshift.com/, l-am adaugat pe coloana dreapta, la sectiunea Resurse de arhitectura, urbanism si design. Pentru pasionati si profani este la fel de interesant si atragator. Are ca tema generala designul si ca urmare propune exemple din orice este atins de acesta, de la design de obiecte la webdesign si arhitectura, wallpapers, tutorials, etc.
Inca un lucru bun este ca propune teme cu exemple si link-uri la sursa, precum: 80+ Strange and Fantastic Buildings Architecture, 44 Creative Designs for Inspiration, 125+ Incredible Twitter Themes, 45+ Excellent Fresh Free Wordpress Themes Around, 120 Best Free Blogger Templates Around, Beautiful Single Page Website Designs: 65 New Examples, 50+ More Unusual Buildings Architecture si asa mai departe. Va las pe voi sa descoperiti.

Este o resursa utila si placuta. Multumesc Razvan pentru ca mi-ai atras atentia asupra lui.

miercuri, septembrie 09, 2009

Lying Down Game

Nu auzisem de jocul asta, pe Facebook... asadar nu numai la noi in spitale se fac ingenioase poze artistice ;-)
Mai multe aici, in Times Online.
Asteptam sa intram si noi pe piata, creativitatea noastra n-ar avea margini...
Din sectia de politie, la primarie, la scoala, la birtul din sat (aici poza de grup).

Aici aveti ceva idei, sa va inspirati. Vreo 7000 de poze ;-)

Proprietati de tot felul si pentru toata lumea


Acum si direct de la proprietari. Pe site.

Cum pe ce site? Pe www.ibprealestate.ro , nu stiati?


Aici gasiti o mostra lunara.


S-auzim numai de bine!

luni, septembrie 07, 2009

Proiectele nominalizate la premiile WAF 2009



Câteva dintre clădirile finalizate care au rămas pe “lista scurtă” pot fi văzute aici şi aici. Tema ediţiei din acest an a festivalului este “Less Does More” (Mai puţin produce mai mult).


Enjoy!

vineri, septembrie 04, 2009

Promisiune

i-am promis lui Iock ca-i pun melodia asta si iata ca ma tin de cuvant. Doar e vineri ;-)

Weekend placut tuturor!

"Festivalul Enescu" - de ce, pentru ce?

Am citit un articol interesant scris de Ivan Hewett in Telegraph de ieri, despre Festivalul Enescu. Incepea magulitor si continua la fel. Am pus aici doar doua fragmente, pentru textul complet va rog sa urmati link-ul de mai sus.

"One of the world’s great music festivals has reminded me how strong national feelings can still be in music. The festival started last weekend, and the scale and lavishness of what’s in store is astonishing. There’s a slew of great orchestras: the Philharmonia and RPO from Britain, the Maggio Musicale Orchestra from Italy, the St Petersburg Philharmonic, the Concertgebouw.
Among the chamber musicians there’s pianist Leif Ove Andsnes, violinist Christian Tetzlaff and Sarah Chang, and the “period instrument” bands Les Musiciens du Louvre and Il Giardino Armonico.
It’s the kind of programme you’d expect at one of those glitzy middle-European festivals such as Salzburg or Lucerne."
....................................

So why is the the music festival so carefully protected? Prestige and cultural tourism are part of the answer, but the real reason I think is given away by the title: “The International George Enescu Festival”. Enescu is Romania’s great unknown musical treasure. One of the greatest prodigies who ever lived, Enescu’s talent was matched by a burning desire to make Romania’s treasury of folk music known to the world. But there was nothing parochial about Enescu. He spent much of his life in Paris and his music is part of the European mainstream of the early and mid-20th century."

Trecand peste sentimentul placut ca aceasta eveniment este vazut ca unul dintre marile festivaluri ale Europei si ca avem inca atat de multe de expus lumii din genius loci am realizat ca la noi aproape ca trece neobservat. Si o alta remarca ar fi ca suntem probabil singurul loc in care CD-urile cu muzica simfonica sunt mai ieftine decat cele cu manele. Ca multe alte lucruri bune de pe aici si acesta pare sa fie lasat neterminat si parca facut numai pentru imaginea externa, cand ar putea de fapt sa devina un important element de schimbare a mentalitatii noastre.

miercuri, septembrie 02, 2009

Acel trecut trebuie sa fie inspiratia pentru viitor


Lectura obligatorie. Va dau lucrare de control ;-)

Interviu exclusiv acordat Europei Libere de MS Regele Mihai I corespondentului Europei Libere, Eugen Tomiuc (13 aug. 2009)


Un scurt extras:

"RFE/RL: Intr-o carte aparuta acum cativa ani, Majestatea Voastra si-a afirmat credinta in miracole. Anul acesta, Sire, desi marcam multe evenimente nefaste, se implinesc doua decenii de la un eveniment care ar putea fi calificat drept un miracol: caderea comunismului. In vara lui 1989, Europa de Est era inca sub dominatia regimurilor totalitare. Cateva luni mai tarziu, lagarul „socialist” se prabusea ca un castel de nisip, culminand cu revolta violenta din Romania. Dupa doua decenii, Sire, considerati ca miracolul a fost dus pana la capat?


Regele Mihai: Nu… As spune ca nu… S-au realizat multe, da. Dar, am mai spus-o si alta data, desi, probabil ca multora nu le place – ca Uniunea Sovietica s-a prabusit ca sistem politic, dar comunismul nu a disparut. Nu. Multe s-au schimbat, dar sunt inca multe alte lucruri mai profunde… e suficient sa zgarii putin suprafata si vei gasi acel lucru din nou. Vreme de 40-50 de ani, ceea ce am suferit noi a fost asemanator picaturii chinezesti. Picatura dupa picatura… nu stiu cati inteleg asta, dar dupa ce ti se administreaza ideologia picatura cu picatura vreme de atatia ani, incepi sa crezi ca este propriul tau fel de a gandi. Este o metoda foarte subtila. La suprafata, multe s-au schimbat. Dar din cand in cand, mici detalii care tin de trecut reapar. Si, cu toata sinceritatea, asta nu se intampla numai in tara mea, ci si in alte locuri."

via Turambar. Multumesc!

marți, septembrie 01, 2009

Theo Jansen

Am descoperit ceva interesant. Un inginer care face de 10 ani arta cinetica. Simpatic. Gasiti mai multe, bineinteles, pe You Tube/TED/Wikipedia... stiti voi, si Goagal. ;-)