luni, iunie 15, 2009

Presedintele Basescu si invatamantul

Daca e ceva care chiar m-a deranjat rau in ultima perioada la Basescu aceasta este ceea ce a spus la ultima sedinta de guvern: "In loc sa pregatim mecanici auto, tinichigii si ospatari, ne facem filosofi", a declarat seful statului, prezent la sedinta de Guvern de duminica. "

Este o idiotenie! Scoala trebuie sa dea sansa ca fiecare sa-si urmeze vocatia, nu sa-l impinga spre ceva anume. Daca e unul care viseaza sa se faca ospatar, da-i tot sprijinul sa se faca. Daca vrea sa se faca filozof si este bun, foarte bine - de ce nu? Ok, creeaza cadrul si stimuleaza orientarea catre ceva anume (ce constati din studii si statistici ca lipseste pe piata muncii) insa nu seta o stacheta pentru toti la genunchiul broastei!

Problema cu invatamantul romanesc este ca nu face selectii. Trierea ar trebui sa inceapa din liceu. Si tinerii sa fie orientati spre scoli de meserii sau facultati. Apoi din cati intra la facultate profesorii ar trebui sa-i rada pe cei care n-au nici o treaba acolo. Le face mai rau lasandu-i sa termine decat daca in anul I sau al II-lea le-ar zice: dragule, nu-i de tine, mai bine te-ai face tinichigiu ca am vazut ca ai talent... Cati dintre colegi tai de an nu au terminat facultatea?

Mai apoi insa se poate face selectia si natural; n-ai din ce trai ca filozof - te recalifici mecanic si te-ai scos. Asta daca ai aptitudini...

Dar in nici un caz nu mi se pare normala afirmatia "lasa ca daca-l intereseaza Herodot gaseste informatii pe Google".

2 comentarii:

  1. ....Ca Basescu e alogen in orice domeniu asta e clar , mai trist e ca-si da si cu parerea si chiar si mai trist e ca si-o da cam tot timpul si fara sa i-o ceara nimeni.
    Despre partea de invatamint ,insa, nu prea aprob, am vazut multi care in scoala pareau cam timpitei , dar dupa au devenit extrem de buni , care in facultate NU dovedeau mari aptitudini dar apoi au facut treaba. Eu cred ca profesorul trebuie sa examineze obiectiv cunostintele studentului , fara sa decida daca are sau nu aptitudini si apoi "sa-l rada" cum spui tu nu cred ca asat e menirea profesorului, profesorul nu e perfect , el nu e Dumnezeu sa decide ce fac eu , el este dascal si examinator adeca te invata ce stie si cit stie si apoi face o mica verificare sa vada ce a ramas la dovleac si daca la verificare iesi nasol cu softu' atunci sa te rada. Profesorul nu e pus sa emita pareri despre elev ca are sau nu aptitudini.Am avut de a face cu tot felu' de idioti subiectivi care mi-au spus in scoala ca nu sint bun de nimic si in afara de 2-3 puncte esentiale au avut dreptate. Mai ramine si problema reconversiei profesionale ,care e tot mai des intilnita si cred ca in ziua de azi marea majoritate sintem deranjati vocational , adeca nu facem ,hai sa fim sinceri, ceea ce ne-ar fi placut si am visat cind eram mai tinerei si ca in mare o facem doar pentru bani , adica sintem doar niste mercenari verosi si fara mila......

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai daca vrei sa te faci marinar, intai candidezi la presedintie. :)

    Oricum mare diferenta nu e. Tot o golaneala e oricum...

    RăspundețiȘtergere