vineri, mai 14, 2010

Starpirea ilegalitatilor din imobiliare?

Ieri, la deschiderea TNI (Targul National Imobiliar) de la Palatul Parlamentului, APAIR (Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania) a inaugurat aceast nou eveniment prin conferinta de presa ,,APAIR declara razboi total ilegalitatilor din imobiliare!,,

Se fac ceva ani buni de cand particip la diverse conferinte si evenimente axate pe domeniul imobiliar. Cat timp mergeau lucrurile bine nu prea se plangea nimeni, desi probleme existau de atunci si erau bine cunoscute. De cand a inceput criza insa, la fiecare intalnire, toti se plang sau dau vina pe situatia existenta insa aproape nimeni nu face nimic. De unde deduc ca majoritatea, desi sunt afectati de probleme spera ca vor putea continua sa inoate in ape tulburi. Si nu este vorba numai de ilegalitati ci si de un mediu transparent si organizat.

Cred ca cele mai importante lucruri care lipsesc in acest domeniu sunt reglementarea si transparenta. Nu poti sti care sunt costurile si preturile reale pe fiecare segment imobiliar in parte. Nu ai informatii corecte si complete, relevante si care pot fi dovedite, furnizate de organisme profesionale independente. Fiecare incearca sa influenteze piata cum poate, cum s-a intamplat (din rea vointa sau nestiinta) in perioada de boom. Ai n-spe organizatii profesionale care se lupta intre ele pentru membri cotizanti si notorietate. Lipsesc bazele de date publice la care sa aiba acces oricine este interesat. Nu ai alinieri la standarde internationale si nu poti face comparatii, pe plan local si cu alte piete. Nu ai control si nici posibilitatea de control asupra veridicitatii informatiilor. Nu exista coduri de bune practici. Sunt putine certificari care sa dea incredere ca activitatea este facuta cu responsabilitate in conditii de calitate conform asteptarilor clientului. Cinstea, profesionalismul, seriozitatea si reputatia meseriei de agent/consultant au fost afectate de actiunile unor jucatori implicati in domeniu si care erau interesati numai de un castig rapid si facil. Nu exista destula colaborare intre competitori pentru a crea un mediu de afaceri curat si clar.

Poate ca initiativa APAIR va reusi sa rezolve macar o parte din toate aceste probleme, imi doresc asta din tot sufletul. Succes APAIR!

3 comentarii:

  1. cand spui afaceri imobiliare, te gandesti la indivizi dubiosi ce pacalesc batrani, le dau cateva sute de euro pt pamantul lor ce valoreaza poate zeci de mii de euro...

    te astept la mine pe blog unde discutam cum Russia intentioneaza sa creeze noi baze militare pe teritoriul noii gubernii Ukraina in apropierea granitei cu Romania!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. ..chestiuni de comunicare.N-am inteles de ce'razboi total', neinspirata alegere.Cum nu imi e familiara chestiunea APAIR, nu ma pot pronunta , voi urmari, insa ce si cum comunica. Sa stiu. Multumesc, o saptamina cit mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. @NDC: din pacate si asta e un aspect, dar sunt multi care-si fac treaba bine si cinstit si este pacat sa sufere din cauza primilor sau a mediului cetos si incalcit.

    @Ioana: poate tocmai pe asta au mizat, ca sa atraga atentia :-)
    Multumesc, o saptamana buna si tie!

    RăspundețiȘtergere