miercuri, august 18, 2010

Drame si responsabilitati

Am urmarit subiectul tragediei de la maternitatea Giulesti in primul rand pentru ca sunt parinte si simt ca o drama ca aceea prin care trece un parinte care si-a pierdut copilul sau este pe cale sa si-l piarda, este devastatoare. Asadar sunt de acord cu toti cei care critica sistemul de sanatate din Romania si li se pare anormal ca sunt lipsuri elementare incepand cu medicamente si aparatura si terminand cu responsabilizarea personalului.

Am trait o perioada in America si pana atunci nu mi-am inchipuit ca se pot face atatea simulari si exercitii de situatii speciale cat se fac acolo. Poate ca sunt putine sanse sa ti se intample tie insa macar esti pregatit. Panica nu mai este atat de puternica ca atunci cand stii ce sa faci. Mai mult ca sigur ca daca cei din Twin Towers (9-11) nu ar fi repetat de zeci sau sute de ori evacuarea cladirilor, oamenii s-ar fi calcat in picioare si victimele ar fi fost mult mai multe. Si bineinteles, mai este aspectul atitudinii fata de repetitia regulata a acestor scenarii, la noi lumea face totul la misto – acolo toti iau in serios exercitiile care se repeta saptamanal sau lunar si nu este unul sa protesteze.

Mai este un lucru care m-a deranjat zilele astea. Spitalele private romanesti, care fac atata caz de specialisti si dotari de ultima ora, n-au suflat o vorba. N-am auzit unul sa zica: Eu pot sa iau un copil si voi incerca sa-l salvez. Gratis, pentru ca este o situatie speciala si pot si vreau sa ajut. Mi se rupe de campanile lor de CSR si advertorialele lor in presa daca nu fac ceva profund uman atunci cand este nevoie. Asta ar fi fost pentru ei cu adevarat responsabilitate sociala si ar fi actionat mult mai puternic decat orice reclama pe care si-ar putea-o face. Asa, sunt doua posibilitati: ori nu pot ori ii intereseaza numai marja de profit. Nici una nici cealalta nu dau bine.

Si sa nu uit, tot respectul domnului doctor Raed Arafat si SMURD-ului.

Foto: Life.com

5 comentarii:

 1. ..management defectuos, dar ministrul nu demisioneaza, n-are vina. Posibil sa fi mers si al spitale private unele dintre mamici, depinde unde se afla medicul care aurmarit cazul/gravida.

  RăspundețiȘtergere
 2. toata conducerea spitalului si personalul de serviciu in acea zi sa fie dati afara....dar nu se va intampla asa caci in romania nimeni nu e tras la raspundere si de obicei e vina mortului...din pacate aceast tragedie se va mai intampla atata timp cat nesimtitele alea de asistente joaca poker pe calculator sau iti cer bani sa se uite la copilul tau...

  la mine pe blog detalii despre Masina Smart ForTwo cu sasiu si senile de tancheta pentru alde Poponetz si Futuletz ai Romaniei Fitzoase?

  RăspundețiȘtergere
 3. @Ioana
  in primul rand este vorba de responsabilitatea individuala a fiecarui individ implicat. In al doilea de reguli si proceduri care ar trebui sa existe si sa fie respectate. Nu ma intereseaza daca-si da ministrul demisia sau nu, ma intereseaza ce mijloace putem gasi ca fiecare sa realizeze ca tot ceea ce face are implicatii si ca trebuie sa fie responsabil de actiunile sau inactiunile lui. Si sunt convins ca pedeapsa dura este singurul mod in care individul poate constientiza acest lucru.

  RăspundețiȘtergere
 4. .... spitalele si clinicile private nu au conditii sa acorde asistenta intr-o situatie de genul asta , singurul spital specializat era Gr.Alexandrescu ,asa ca pica . In plus nu este problema lor, ca tara este condusa de incompetenti ,la toate nivelurile, atit de incompetenti si handicapati incit nu se stia cine este indreptatit sa demita conducerea spitalului , ministerul de resort sau primaria.
  Si mai trist va fi , ca, in curind , vom constata , ca , bineinteles , nimeni nu este de vina , decit poate vreo amarita de asistenta.
  Inca o data nu prea vad legatura cu sistemul privat ,pe care statul nu-l ajuta ,ci mai mult ,il incurca. Mai bine ne-am uita cu cit contribuie sistemul privat la asigurarile de sanatate si apoi sa vedem si ce primeste la schimb !!!!!!
  Peste toate astea apare si ministrul Cseke ,nascut cred, din coasta lui Stalin, printr-un accident genetic si ne spuna ca li se va interzice medicilor de la stat sa lucreze in sistem privat si iata cit de "elegant" s-a rezolvat problema sanatatii din Romania. Bravos !

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Iock
  nici nu am zis ca ar fi problema spitalelor private, am spus clar ca era un moment in care, daca ar fi fost in stare si ar fi vrut, puteau face ceva care sa conteze. De plantat copacei m-am cam saturat.

  RăspundețiȘtergere