joi, ianuarie 20, 2011

N-avem nevoie de tradatori!

Am citit un text excelent al lui Alex, plecat de 5 ani din Romania. Completez ca am stiinta de situatie prin prisma experientei unor prieteni foarte apropiati (tot din SUA) care au vrut sa se intoarca in Romania ca asistenti la Magurele (ei avand doctorate si postdoctorate, la momentul respectiv fiind la Harvard si MIT) si carora li s-a comunicat ca nu e nevoie de ei, ca au studenti buni care au stat in tara!!! :-(
In plus am vazut si ostilitatea cu care erau intampinati profesori straini care veneau la noi si "ne dadeau lectii" Pai da' ce, noi stim mai bine ca ei numai ca pana acum n-am avut ocazia sa aplicam ce stim, dictatura masii...
Trist dar adevarat.

"Fiecare face, dupa aceea, ce crede si ce poate. Unii se intorc imediat, altii raman. Altii vor sa se intoarca dupa ce termina, numai ca sa constate, cu stupoare, ca tara s-a inchis in urma lor. Guvernul nu plateste banii promisi bursierilor. Replica celor care aud despre asta? “Las’ sa munceasca pentru bani, ce sa li se dea totul de-a gata!” Banca Nationala Romana nu recunoaste diploma in economie de la Harvard. Replica lor? “Dom’le, asta e ca diploma de liceu la mine…daca luai cursuri la ASE, altceva era.” Pilele nu-ti trebuie ca sa pleci afara, iti trebuie ca sa te intorci. Si cu toate astea, indignare nationala fara de imaginea Romaniei in exterior. Cine ne mai intelege…?"

Citeste tot articolul aici.

7 comentarii:

  1. Hai sa ne uitam putin in urma, doar cu un secol. Sa vedem cine a plecat in alta tara si ce-a relizat. Ca aici nu erau buni sau n-au avut loc de altii. Stiu ca ma repet cand zic ca are pamantul asta, din tara asta, ceva blestemat in el. Ca nu-i suporta pe cei buni... si indiferent cine si de unde vine aici, ajunge sa se comporte ca noi... Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Matusalem,

    ai dreptate, ceva este putred si nu in Danemarca :-) Partea proasta e ca privind prin prisma istoriei ti se taie si chiar ca nu mai vezi nici o "luminita".

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest subiect este cel mai dureros pentru mine. La noi in Ro studiile in strainatate sunt o pata rusinoasa in CV. De altfel, poti fi perfect, ca nu are nici o valoare. Nu exista nici un post aici pentru cei fara pile. Cind am obtinut o bursa de trei luni in Danemarca,in timpul doctoratului, Universitatea Bucuresti mi-a taiat bursa de doctorat (aia care la noi e amarita si jalnica, iar in Olanda de exemplu se numeste salariu si e de peste 2000 de euro) pentru ca nu-i asa, nu m-au trimis ei acolo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Raluca,
    asa este. In mod normal ar trebui ca noua lege a invatamantului sa mai imbunatateasca situatia, problema este ca ar trebui sa fie aplicata de catre aceiasi oameni din sistem care cred ca vor gasi portite de ocolire/evitare, cum bine ne-au obisnuit. Pentru ca, nu-i asa, supravietuiesc cei mai adaptabili si nu cei mai destepti, puternici, etc? :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. ..tocmai pentru atari subiecte e bun bloguletul. Ce sa zic,n-avea statul o strategie prin care valorile plecate ar trebui convinse sa revina la patria mama ?! As scrie ministrului, politicienilor, ..serios, epistoliade, scrisori deschise, bloguri si alte vorbe.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Ioana,
    Din pacate nu este asa de simplu, nu este vorba numai de pozitia oficialitatilor/institutiilor. Multi cetateni ai acestei tari gandesc astfel, avand motivatii variate care se intind de la invidie la frica ca-i ia altu' postul.

    RăspundețiȘtergere
  7. asta e precum chestia cu spatiu Schengen ! Cine mai vrea sa stea de vorba cu tine, ca presedinte de tara , dupa ce te-a vazut (o Europa intreaga!)dansind cu Bercea Mondialu'.De ce ne miram ca Europa ne intoarce spatele? De ce ne miram ca exista astfel de atitudini fata de cei scoliti afara?De ce ne miram ca nu trimite guvernul bani bursierilor? Parerea me este sa nu ne mai mirtam atita ,ca n-avem motive!

    RăspundețiȘtergere