marți, august 18, 2009

Reconversia cladirilor - moarte sau o noua viata?


Este cunoscut faptul ca in multe cazuri ale cladirilor parasite solutia optima este reconversia. Uzual aceasta se aplica cladirilorsi site-urilor industriale, atat la scara mica cat si la scara mare.
Lofturile de exemplu, sunt apartamente in care nu exista delimitari interioare intre spatiile cu functiuni diferite, spatiul oferit fiind astfel continuu. Ele sunt foste depozite, ateliere sau fabrici ramase in mijlocul oraselor si in care suprafetele vitrate sunt foarte generoase si inaltimea camerelor este foarte mare, de aici rezultand posibilitati de amenajare pe verticala spectaculoase. In Wikipedia gasiti si alte utilizari ale lofturilor.

Alta solutie este demolarea si aici puteti gasi exemple de ecologizare a unor foste industrii extractive sau a unor baze militare parasite. Povesti de succes privind transformarea industriilor in zone eco-friendly din USA puteti gasi si pe site-ul MII. La scara larga, un exemplul este proiectul Emscher Park prin care se regenereaza o zona puternic industrializata din valea Ruhr-ului, Duisburg - Germania. Mai multe aici sau aici.

O alta propunere se refera la platformele petroliere care vor fi parasite sau dezafectate la terminarea resurselor pe care le exploateaza. In Golful Mexic ar fi vorba de aproximativ 4.000 de platforme si Morris Architects au propus transformarea acestora in hoteluri pe mare, pe modelul Dubai. Mai multe aici. (courtesy of BLDGBLOG)

In Anglia, proiectul Canary Wharf, transformarea docurilor londoneze sunt iarasi un exemplu celebru. Nenumarate au fost castelele si palatele care au fost transformate de-a lungul timpului…

In toate aceste cazuri doua sunt elementele de baza care sustin aceasta transformare: costurile mari de demolare/dezafectare si efectele asupra mediului. Si ar mai fi desigur pastrarea unei istorii a locului in cazurile in care acest lucru chiar merita.

O situatie insa, pe care recunosc ca o inghit ceva mai greu, este cea a bisericilor transformate in hoteluri, baruri si restaurante, locuinte… nu stiu ce ar fi de facut in cazul in care nu mai pot fi salvate. Si in cazul in care se opteaza pentru reconversia lor, nu putem spune ca de fapt au "murit", chiar daca trupul lor traieste in continuare?

Kruisherenhotel Maastricht
The Church Restaurant & Belfry – Ontario
The Church - Dublin
The Old Church - Napier (asta are un logo tare!)
The Church Brew Works - Pittsburgh
Church conversion - Glenlyon

si asta in conditii de trai normale nu ca urmare a ocupatiei sau a vreunui razboi.

Oricum, ideea este ca in lumea civilizata se cauta o solutie pentru a da o noua viata cladirilor care la un moment dat “mor” in timp ce la noi aceste exemple de patrimoniu le poti numara pe degete. (courtesy of Rezistenta Urbana)

3 comentarii:

  1. ..aista-i un articol pentru care unii din confrati te-ar invidia. Eu te felicit.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc frumos Ioana, ma bucur ca ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru link! Intr-adevar, in contextul descris de tine, articolul meu isi gaseste si el locul.

    RăspundețiȘtergere