vineri, decembrie 18, 2009

Petitie

Am primit acum aceasta petitie. Cei care doresc sa o semneze, pot sa o faca aici.

------------------------------------------------------------------------

Catre:

Ordinul Arhitectilor din Romania

Str. Pictor Verona 19, Bucuresti, sector 1

T: 021-3172634 E: office.oar@rdslink.ro

D-lui arh.Serban Sturdza, Presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania.

D-le arh.Sturdza,

Sinteti fara indoiala la curent cu evenimentele si faptele ce au dus la disparitia Imobilului din Sos Aviatorilor 92, imobil de certa valoare arhitecturala. A beneficiat de larga acoperire in presa, reliefind cu atit mai mult neputinta noastra a tuturor de a impiedica demolarea.

La aceasta se adauga nemultumirea extrema pe care fiecare dintre noi o resimte atunci cind zilnic exercitarea profesiei se impiedica intr-o mare de birocratie, dar cind este vorba de un act indoielnic, toate barierele par sa dispara, si PAD, PUD beneficiaza de regim de urgenta.

In cazul acestei demolari, procedurile vor fi complicate si de durata sa se gaseasca vinovatul, precum si inchiderea scaparilor care au permis sa se ajunga aici. Insa noi ca Arhitecti si profesionisti, dispunem de un atu puternic: Refuzul de a semna un act indoielnic.

Insa noi, semnatarii credem ca fara masuri drastice aplicate acolo unde avem puterea sa o facem si anume intre randurile noastre, ale breslei, actiunile de acest gen vor prolifera. Este inutil daca majoritatea covarsitoare a mebrilor cu drept de semnatura refuza sa semne un PAD ce mutileaza orasul, daca intotdeauna un client hotarit sa distruga un bun de patrimoniu va gasi un singur arhitect coruptibil ce o va face. Credem ca daca trimitem un mesaj viguros ca nu vom tolera aceasta in interiorul breslei noastre, semnatura unui functionar corupt nu are nici o valoare fara sustinerea unui Arhitect membru OAR care sa finalizeze procedura de PAD prin aplicarea stampilei sale.

Astfel, va adresam aceasta Petitie atat ca sprijin pe care dorim sa vi-l oferim in demersurile pe care nu ne indoim ca le intreprindeti deja, cat si ca cerinte pe care dorim sa le vedem rezolvate.

PETITIE

Ca urmare a evenimentelor ce au dus la demolarea imobilului din Sos Aviatorilor 90, noi, semnatarii acestei Petitii, va solicitam urmatoarele:

1. Ca actiuni punitive imediate care sa ofere un exemplu si sa impiedice pe viitor repetarea unor astfel de fapte:

a) Pornirea imediata a demersurilor legale necesare impotriva forurilor competente si semnatare a dispozitiilor ce au dus la demolarea acestui imobil: pentru Cultura, Culte si Patrimoniu a Municipiului Bucuresti, Ministerul Culturii

b) Solicitarea unei anchete care sa determine gradul de implicare D-lui Eugen Plesca, semnatarul avizului ce a incadrat . in mod eronat cladirea ca neimportanta, permitind astfel demolarea.

c) Adoptarea de masuri disciplinare impotriva colegilor de breasla care s-au implicat in aceasta actiune, respectiv semnatarii Proiectului pentru Autorizatie de Demolare, si Planului Urbanistic de Detaliu. In viitor, supunerea

2. Ca actiuni viitoare, consideram extrem de importanta implementarea unor schimbari de procedura in cadrul Directiei de Cultura a Municipiului Bucuresti, care sa implice aportul unor adevarati profesionisti in domeniul patrimoniului arhitectural. Aceasta masura poate lua forma unui for similar cu Comisia Prezidentiala infiintata pentru intocmirea unui ghid al Patrimoniului, comisie din care ati facut parte si Dvs.

Fara un raspuns viguros la astfel de actiuni, aceste demolari vor prolifera. Cu totii sintem in acord ca nu ne putem permite sa pierdem putinul fond construit ramas din perioade anterioare comunismului, intr-un oras ce poarta deja cicatrici adanci.

Cu respect,

Semnatarii Petitiei



Un comentariu:

  1. crez ca un primar ca felceru' oprescu e interesat de arhitectura bucurestiului? il doar in cot...daca s-ar putea dupa el, ar mai construi o casa scanteii...

    te astept la mine pe blog unde Hoitul de Ilici se teme ca daca ar fi arestat, ar fi proteste in toata tzara...il linistim noi - nu vor fi proteste, vor fi manifestari de bucurie...

    RăspundețiȘtergere