luni, ianuarie 05, 2009

Ice age


Urmaream pe Discovery sau pe Animal Planet un documentar despre Ice Age si cand am aflat ca peste Europa era un strat de aproximativ 3 km. de gheata (de fapt undeva pe langa Londra) iar in Cleveland grosimea era de o mila (vezi poza cu greu gasita pe net dupa milioane de imagini din Ice Age 1, 2, etc) mi-a rasarit brusc o intrebare.
In cazul in care ar ploua la nesfarsit, sa zicem, cel putin teoretic ai putea adopta solutia Noe si te-ai urca intr-o barca. Dar daca ar ninge fara oprire cum te-ai putea salva?

5 comentarii:

  1. este vorba de o usoara criza existentiala , a autorului, caracteristica barbatului de virsta medie.Am si eu d-astea da mai pragmatice ; ce-ar fi daca ar curge la robinetul de la bucatarie numai bere(Heineken) , ce ne-am face daca am conduce toti Lamborghini - ar creste oare accizele la benzina?
    Problema cu ninsoarea se poate rezolva usor daca am iesi toti sa dam zapada, chiar daca ar ninge tot timpul ,cred ca ne-am descurca , mai greu o sa fie ca n-avem destule lopeti.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca autorul e genul de persoana care a jucat la Caritas, altfel nu se explica chestia cu ninsul in continuu, oarecum impotriva ideii ca materia este finita, cel putin la nivel planetar.
    daca trecem peste asta, un raspuns este dat de cartea Our iceberg is melting, carte care nu are treaba cu iceberg-urile, dar se ocupa de change management. Schimbi modul de viata, de la comunitati stabile ce vor fi troenite la un sistem migrator (sa le zicem rulote pe schiuri). Dupa ce rezorvi cu habitaclu, dezvolti niste tehnologii ce obtin energie pe baza de hidrogen (fusiune) fiindca o sa ai la dispozitie multa zapada. Potol: in sere artificiale plus carne de reni si de foci (daca mai ai acces la oceane).

    Intrebarea este: cat ai pierdut la Caritas?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu vreau sa va dezamagesc dar nu e nici criza existentiala, nici simptom Caritas (apropos, nu m-am bagat). Ideea este ca daca nu esti pregatit pentru o schimbare dramatica, atunci cand se intampla pur si simplu nu mai ai ce face, n-ai timp... Si nu trebuie sa fie nesfarsita materia, hai sa presupunem ca o sa se depuna vreo 30m (cam cat un bloc de 10 etaje). Ganditi-va doar ca atunci cand incepe sa ninga, dupa o zi incepi sa zici ca trebuie sa se opreasca odata si odata. Dupa doua iti iei lopata si la treaba. Recunoaste, nu prea te gandesti sa dezvolti tehnologii noi si nici sa cresti foci. Dai la lopata pana nu mai ai unde sa pui zapada si gata.
    Ei, extinzand putin ninsoarea ajungi sa te gandesti cum sa te salvezi cand realizezi ca e groasa, ce poti lua cu tine si unde sa te duci, cum ajungi acolo si etc...
    Ei?

    RăspundețiȘtergere
  4. deci fara de lopata te poti transforma ,iremediabil ,in....OM DE ZAPADA!...cu oala in cap si nas de morcov.Realitatea ,insa este mereu cruda, a nins doar un picuț ,dimineata, acum a stat si s-a dus si schimbare,lopata,Caritas,tot , raminem doar cu taxe si impozite.Un pic de zapadă ,de Craciun ar fi mers.
    O alta problema frecvent intilnita , de sezon, este atunci cind ninge continuu , zapada e imensa , vrei sa pleci ,cu masina si descoperi ca lopata de zapada e in portbagaj , iata o alta incercare a vietii , care impiedica schimbarea.Adica ,sintem cam multi cu lopata uitata in portbagaj , inclusiv vara!

    RăspundețiȘtergere
  5. hm... presimt ca o sa mai fie multe teme din astea in cursul anului asta:)
    dupa ce trece criza, o sa treaca si ele.
    nimeni nu se gindeste la schimbare (in rau) pina nu il buseste; ca alea in bine nu creaza probleme.
    depinde insa si gradul ei de probabilitate... uite de exemplu ar fi de bun simt sa te gindesti ca desi esti parlamentar de 15 ani, poate la un moment dat nu o sa mai fii... si ce faci atunci?
    sa ninga sau sa ploua in cantitatile de care zici tu, e oarecum fizic imposibil, dar oricum era vorba doar de o metafora.
    cine s-ar fi gindit ca barilul o sa ajunga la pretul asta ciudat de mic? toti faceau scenarii pt cum o sa fie caind barilul va fi 200 USD. daca venea unu cu scenarii de genul hai sa vedem cum va fi cu barilul la 50 USD il legau bine si il duceau la azil.
    adevarul e ca nimeni nu poate prevedea schimbarile dramatice. tocmai pentru ca sint cu totul neobisnuite si aberante ca posibilitate la prima vedere.
    ce putem face este sa fim pregatiti pentru schimbarile astea, mai lumesti:) variatii mari de curs de schimb, pierderea locului de munca, surprize neplacute de la partener/a etc...

    RăspundețiȘtergere