marți, martie 17, 2009

Political correctness

Corectitudinea politica mi se pare ca principiu o imbecilitate. Bunul simt, cei sapte ani de acasa, educatia - ar trebui sa fie de ajuns. Cine nu le are, oricum nu va aplica niste reguli stabilite prin lege de cine stie cine. Toate acestea nu fac decat sa ridiculizeze comunicarea si pe cei care se conformeaza.
Mi-a zis cineva ca in Franta, om de serviciu se traduce prin "technicien de surface"... se simte mai bine omul ala ca scrie in nu stiu ce nomenclator ca asa se numeste munca lui? Oare zice cineva "cheama-l te rog pe "technicien de surface" sa curete mizeria asta? Ma indoiesc.
Dar reactia mea a pornit de aici, un articol din Romania libera sau daca vreti originalul, din Daily Mail, aici.
Respect!

3 comentarii:

  1. hahaha :)

    Este foarte amuzant! Aseara era o discutie la Antena 3 cu titlul "Romania ar putea intra in faliment de stat (sau ceva asa), dar suntem mai preocupati de scandalul Mihaela - Elan".
    Pe acelasi principiu, Europa arde - ca doar e criza si la ei, nu doar la noi, dar Parlamentul interzice folosirea unor cuvinte considerate sexiste...
    Am preferat sa citesc articolul in engleza si cu ocazia asta m-am amuzat pentru ca, din punctul meu de vedere, "sportsmen" si "athletes" nu sunt perfect sinonime - dovada si faptul ca in articolul din Romania libera saracii redactori au fost intr-o mare dificultate - sportivi=atleti?
    Acum, daca tot vorbim de "political correctness", sportivi sunt si cei care joaca fotbal/sumo, dar nu cred ca pot intra in categoria atleti. Sau ma insel?

    P.S. de principiu, eu sunt de acord cu "political correctness"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu reusesc sa dau de textul recomandarii... Probabil circula oral si din ziar in ziar. Oricum, se intelege ca e vorba de o recomandare de circuit intern, care ii priveste strict pe parlamentarii europeni - e treaba lor cum se adreseaza unii altora. Ar putea decide sa se strige pe numere ("hei, 214!"), sau cu "alo, tu'!" - nu cred ca asta ar ravasi si ar rasturna sistemele culturale bine fixate ale adresarii politicoase de uz curent, diferite de la tara la tara.

    RăspundețiȘtergere
  3. @altu
    Teoretic ai dreptate, practica insa ne arata ca lucrurile se petrec din aproape in aproape si nu m-ar mira ca peste 10 ani sa se generalizeze prostii de astea, mai ales in administratie. E adevarat ca nu prea imi inchipui ce pedepse se aplica daca nu faci cum recomanda ei... poate esti marginalizat ;-)

    Da' mi-am adus aminte de un banc:
    Ivan Ivanovici,mergand beat pe langa calea ferata, a fost smotocit de o locomotiva care facea “UUUUU…” ?
    Ajuns acasa, a fost oblojit de nevasta bagat in pat ….
    Intre timp, ceainicul a inceput sa fiarba si se auzea “IIIII…”
    Ivan se repede, ia toporul si distruge ceainicul.
    - Ce-ai avut, Ivane, cu ceainicul ? se sumete nevasta.
    - Astia trebuie starpiti de mici…

    RăspundețiȘtergere