joi, septembrie 17, 2009

50 de ani de Guggenheim in New York


Anul acesta, muzeul Guggenheim din New York implineste 50 de ani. Cladirea, proiectata de arhitectul american Frank Lloyd Wright, gazduieste pe parcursul intregului an expozitii speciale centrate pe opera marelui arhitect, selectii ale lucrarilor expuse la inaugurarea muzeului, etc.

Incepand de maine, pana in ianuarie 2010, se poate vizita Expozitia Kandinsky, fiind compusa din aproximativ 100 de picturi datand din perioada 1902 - 1942 care provin de la Muzeul Guggenheim, Centrul Pompidou - Paris, Städtische Galerie im Lenbachhaus - Munhen, precum si din colectii private. Lucrarile lui Kandinsky l-au influentat pe F. L. Wright in perioada in care desena aceasta cladire. Ieri a avut loc Guggenheim International Gala.

La 50 de ani de la nasterea acestui muzeu putem vedea ca el continua sa faca valva prin viziune si modernitate. In 2013 ar trebui sa ia nastere un muzeu de arta contemporana in Emiratele Arabe Unite, Guggenheim Abu Dhabi (GAD) care este un proiect grandios si ambitios, in cadrul unui masterplan al unui District Cultural. De GAD se ocupa tot Frank O. Gehry (cel care a facut muzeul Guggenheim din Bilbao - Spania), Louvre-ul il va face arhitectul francez Jean Nouvel iar Muzeul Maritim va fi al arhitectei Zaha Hadid.

La multi ani, Guggenheim!

P.S. Aici aveti un film in care este povestita pe scurt, in 5 minute, viata lui F.L. Wright.

2 comentarii:

  1. ..pai, sa mergi la 'fata locului' in UAE prin 2013, si sa ne scrie Domnia ta cum iti place si versiunea araba.

    RăspundețiȘtergere
  2. he, he, he... as merge... cine stie? :-)

    RăspundețiȘtergere