"Televiziunea Română realizează programul „Restaurare" în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia Art Production, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din ţară. Selectate cu ajutorul acestor foruri, 30 de clădiri monumente istorice (palate sau conace boiereşti, biserici, castele sau situri arheologice de importanţă naţională) intră într-o competiţie în care publicul larg va decide care dintre ele va fi restaurat. Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, programul „Restaurare" va prezenta câte trei monumente dintr-o zonă a ţării, urmând ca cel care va primi, până vinerea următoare, cele mai multe voturi de la telespectatori să intre în finala campaniei Restaurare. Această finală va fi organizată în 1 decembrie când, prin votul direct al publicului larg, va fi ales monumentul care va primi fondurile pentru restaurare."
Mai mult aici.
Un demers excelent prin care se realizeaza mai mult decat salvarea unui monument.
Imaginea Conacului Marghiloman, courtesy of Dia's Blog
Super! Ar fi superb sa se poata restaura conacul. Faina promovare! Chiar merita sa castige. De ani buni imi doresc ca locul ala sa devina mai mult decat o ruina.
RăspundețiȘtergereBuna Dia,
RăspundețiȘtergerebine ai venit!
Stai sa vedem si celelalte propuneri... ;-)
Salut. Am văzut şi eu emisiunea; mi se pare că este prea coafată pentru publicul larg şi implicit destul de săracă în informarea privind importanţa şi amploarea intervenţiei de restaurare / reabilitare pentru fiecare din obiectele prezentate. Cred că un demers corect de informare ar fi cel de a atrage atenţia publicului asupra faptului că se vor strânge destui bani ca să se poată restaura mai mult decât o bisericuţă de lemn. Părerea mea este că din acest prim pachet ar trebui să se califice Cetatea de la Bâtca Doamnei; este un monument care în primul rând ar atrage un număr mai mare de vizitatori şi cred totodată că este mai valoroasă pentru patrimoniul naţional ca valoare de reprezentare şi spectacol de restaurare. Cel mai greu va fi totuşi să facem alegerea şi să înghiţim lacrimi gândindu-ne la cele rămase pe afară. Nu am înţeles exact procedura de vot. Am dreptul la un vot unic prin SMS? Pentru că aş vrea să votez la fiecare monument ca să bag măcar cu SMS-ul nişte bani înainte de momentul teledonului la care mă îndoiesc că voi găsi linie liberă; că am în casă 4 celulare.
RăspundețiȘtergereSănătate naturală vă doresc.
@pierpatrat
RăspundețiȘtergere- de acord, e pe modelul "Dansez pentru tine" cu dansatori din zona "Plesu" si probabil ca nu o sa fie la fel de populara ca prima. Dar daca ii pui pe unii gen Guta sau Theo cred ca ii pierzi exact pe cei interesati de subiect.
- de acord, e naspa sa stii ca doar unul va fi castigator insa cel putin se agita putin apele si sunt sigur ca vor fi salvate si altele pe langa.
- nici mie nu imi este foarte clar cum e cu votul, presupun ca poti vota de cate ori vrei, pe cine vrei (pe toate, daca nu ai preferinte)
si cred ca selectia se face cu calificari, semifinala, finala.
- cred ca am fost colegi, si eu am terminat tot in '99 ;-)
Multumesc de comentariu!
Din interes subiectiv si patriotism local bucurestean, as vrea sa iasa Curtea-Veche - desi ar fi interesant de vazut in ce ar consta proiectul de restaurare? Oricum, acum e doar o jale centrala. Ca turist, as merge la Enisala, Cetatea Fagarasului si Cetatea Poienari, deci pe ele le-as vedea musai refacute. Pe criteriul eficientei turistice, ar trebui bagati bani masiv in Cetatea Poienari, pe motiv de randament Dracula.
RăspundețiȘtergeremi se pare absolut stupid sa compari restaurare cu dansez pentru tine. nu e nici macar o gluma. ce inseamna prea coafata? primul episod a fost excelent conceput, superb filmat, este un proiect de DOCUMENTAR ARTISTIC, nu emisiune de arhitectura si nici ancheta tv. publicul larg e suficient indobitocit, are nevoie si de calitate. dar intotdeauna se gasesc carcotasi care gasesc pete in soare. devine plicticos sa tot spui sec si informativ ca trebuie restaurat/reabilitat pt. ca, pt. ca, pt. ca. imaginile spun mai mult decat cuvintele.
RăspundețiȘtergere@ ultimul Anonim
RăspundețiȘtergereCred ca nu strica o gluma in incrancenarea in care traim... dar de fapt nici nu este chiar o gluma, din pacate. Cum difera de "Dansez pentru tine"? Este un concurs televizat, organizat pentru un scop nobil, cu un castigator. Vorbim maselor in limbajul lor, facem concursuri ca bizonii sa fie interesati sa urmareasca ceva ce n-ar urmari altfel, nu m-ar mira sa facem si telenovele ca sa atragem atentia asupra altor probleme de care majoritatea populatiei nu este interesata. Si implicit politicienii.
Emisiunea este foarte bine facuta insa ma enerveaza ideea de concurs pentru a alege sa se faca ceva care trebuie facut neconditionat!