miercuri, martie 04, 2009

Elogiul lentorii

De curand am reinceput sa citesc. Zic reinceput pentru ca ce faceam in ultimii ani era o gluma, noaptea pe la 12 citeam juma' de pagina si cadeam lat. Uneori seara urmatoare citeam aceiasi jumatate. Din punctul asta de vedere ma bucur ca este criza.
Ce citesc acum este "Elogiul lentorii" si aici aveti o prezentare faina facuta de autor "In Praise of Slowness"- Carl Honore . N-am terminat-o insa am simtit nevoia sa v-o recomand. Ce pot sa va spun e ca citind-o am avut flashback-uri din diverse calatorii: o dupa amiaza insorita in care stateam la umbra si ma jucam cu niste pisici intr-o mica piata medievala din sudul Spaniei, o gara incremenita in timp de undeva din Transilvania, terasa unui mic bistro in Berlin unde se auzea dintr-o casa alaturata concertul pentru vioara a lui Ceaicovski, un schit sapat in piatra la Meteora (Grecia), o plimbare cu bunicul meu cu bicicletele pe camp (cand inca mai era doar camp la Pipera)...
Poate o fi si o chestiune de fire insa sunt convins ca se poate invata sa traiesti echilibrat asa cum s-a putut invata sa traiesti intr-o continua goana nebuna. Asa cum spune si autorul, adeptii miscarii Slow (caci este deja o miscare globala) nu sustin absurdul - ideea este sa faci lucrurile care trebuie repede - repede iar pe cele care cer timp - incet.
Este doar o problema de prioritati.

3 comentarii:

  1. rezulta o criza ......lenta rau ,frate , da' nu ne grabim , noua ne place lent , de la lentoare si apoi chiar ca ne plimbam prin Pipera , cu bicicleta si ascultam ceva Ceaicovski,asa , in mers , cu matzele ghiortaind de foame , lent , cit mai lent. Ai viziunea asta ?

    RăspundețiȘtergere
  2. vin MotorHead ,in concert , in iulie , te inscrii?

    RăspundețiȘtergere
  3. In acelasi sens exista si miscarea "downshifting": "live simpler lives to escape from the rat race of obsessive materialism and to reduce the stress, overtime, and psychological expense that may accompany it.(http://en.wikipedia.org/wiki/Downshifting)
    S-ar putea sa fie vorba de acelasi lucru cu miscarea slow de care vorbesti tu, pentru ca principiul principal al miscarii de downshifting este "slow my life down a gear, for the benefit of my health, my well being, my environment and for those around me whom I dearly love."
    Prin urmare, nu este atat vorba de lene si ars gazul, cat de reorientarea vietii in functie de si in raport cu lucrurile pe care le consideri cu adevarat importante in viata ta.
    Numai si pentru ca incearca sa te repuna in contact cu propriile prioritati (de la care viata "grabita" te-a indepartat) si sustine o anumita simplitate ce decurge din indepartarea superfluului si alegerea esentialului si tot ar fi o atitudine justificata si, intr-o buna masura, eliberatoare.

    RăspundețiȘtergere